Alla inlägg den 2 februari 2011

Av Jon Järnfot Gyllenstig - 2 februari 2011 13:49

"Släpp förbi dem Hjorvalt," sade Njord inifrån rummet. "Min frukost är redan sen som den är."

 Vargen backade och lade sig ner med huvudet mellan tassarna. Hans vaksamma ögon följde dem när de försiktigt närmade sig alla tre. Även Barista hade tagit sig mod till att gå fram, fast han darrade av skräck. Det var nog tur att han hade vagnen att stödja sig mot, annars hade han nog fallit ihop.

 De gick in genom dörren och fann Njord vid ett bord. Han hade tagit av sig hatten och de såg att han hade en svart lapp för ena ögat. Det andra ögat synade dem med tydlig avsmak. "Jaså det är ni," fnös han. "Vad har du på vagnen där? Sniffar jag frukost?" Hans hårda gråa öga stirrade stint på kaffeankan, vars röst lät ännu pipgare än vanligt när han sade:

 "Kaffe?"

 "Nåja, det får väl duga. Har ni kommit hit för att servera mig frukost alla tre eller har ni något annat ärende som är viktigt nog att slösa upp min tid med?"

 "Det är vi tre som ska ge oss ut och leta efter din skatt," svarade Henning. Vi anser oss själva vara likvärdiga med två och en halv anka."

 "Det kan nog stämma," sade Njord. "Men vad vill ni mig?"

 "Vi ska gå rakt på sak," svarade Ulf. "Var är den här grottan som du spårade rövarna till? Hur många var de? Exakt vad tog de?"

 "Ah, snabba och raka frågor! Sånt gillar jag. Exakt hur många de var har jag ingen aning om, inte heller vad de var för djurart. De stack iväg i en vagn dragen av en älg. Vad de tog är hemligt, men plocka med er allt värdefullt ni kan hitta. Grottan ligger sydväst härifrån, norr om den lilla ankbyn Skrägelul som ligger nära gränsen till Norikland. Byn verkade misstänkt och jag vet inte huruvida de samarbetar med rövarpacket eller inte. Men var försiktiga när ni kommer dit. De var inte direkt vänligt inställda mot fredliga främlingar som mig själv. Får jag något kaffe eller."

 Barista hade bara stått och darrat vid såynen av Njord, men nu fick han fart på benen och började hälla upp åt honom. När han ställde ner koppen på bordet högg Njord snabbt tag i hans arm. "Du får fan ta och samla mod och manlighet om du ska ut på ett så här viktigt uppdrag!" Njord gjorde en ondskefull och hemsk grimas. "Det otäcka anlete du ser är bara ett smakprov på vad som väntar er. Om du fegar ur när det väl gäller sedan, då är det klippt!"

 Han släppte taget och kaffeankan vacklade därifrån alldeles blek. Njord lyfte under de båda andras blickar koppen mot näbben, där han sen stannade den. "Vad väntar ni på? Hade ni tänkt förgifta mig? Iväg med er nu, guldet väntar!"

 De dröjde inte längre än så inne i rummet. Alla gick iväg åt varsitt håll för att packa färdigt. Henning såg till att de hade tillräckligt med mat med sig för hela resan, vilket innebar en inte så liten mängd med mat. Han försäkrade sig dessutom om att han var väl utrustad och tog med sig sitt släktvapen, ett svärd och två dolkar. Ombyten hade de förstås med sig några stycken. Dock inte så många uppsättningar som ett gäng med kvinnor hade haft, och eftersom inga kvinnor skulle med dem på äventyret ansåg de sig inte i behov att framstå som... alldeles för fräscha. Tonvikten låg förstås på mat och vapen i deras packning och inte på hygien och andra nödvändigheter, så att det var tre karlar som skulle ut framgick tydligt.

 De samlades i entréhallen när de packat färdigt och sagt adjö till alla sina respektive släktingar och vänner. Ulf och Henning hade varsin vandringsstav och färdmantel när de möttes. Barista hade med sig en ovanligt stor silvervagn med en massa underliga prylar på. Henning konstaterade dock glatt att den här stora varianten hade däck som var mer välsmorda än den lilla som han gick runt med i slottet. Spända och vid gott mod tågade de sedan ut ur Redet, bort mot nya äventyr.

Presentation


Ankmossen är liten, men Gud är större

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4
5
6
7 8 9 10 11
12
13
14 15 16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Ankmossens mötesplats


Ovido - Quiz & Flashcards