Direktlänk till inlägg 28 maj 2012

Hammartomten

Av Jon Järnfot Gyllenstig - 28 maj 2012 17:51

Regnet dansade på taken, bara tomten var vaken. Han satt och funderade över vädret och vart alla fina dagar flugit sin kos. Kanske var det dags att lösa in alla presentkort han fått från tomtefar och resa långt, långt bort till svarta stränder och vita hav.

  Han kallade på Rudolf och gänget. Det var en vanlig vanföreställning att Rudolf skulle vara en ren. Någonting som närsynta varelser fått för sig. Rudolf var en get och ingenting annat.

  Tomten åkte till ICA, och för presentkorten köpte han en hejdundrande hammare. Nu skulle han ut i regnet, i sin kärra dragen av flygande getter, och jaga vättar!

  Just då, på en hemlig ort, försiggick ett vättemöte bakom låsta dörrar.

  - Tomten har setts handla en hammare på ICA igen, konstaterade storvätten Ralf. Snart ska han väl ge sig ut och krossa våra stackars skallar igen.

  Ett upprört sorl fyllde lokalen. Det där med att få skallar krossade var bannemig ingenting vättar uppskattade. Nej, man skulle rentav kunna säga att en galen tomte med hammare från ICA åkande vagn dragen av flygande getter, med målet att krossa deras små skallar, var någonting som varje stackars liten vätte kände stor förfäran inför.

  Senare på eftermiddagen syntes en siluett högt uppe i skyn. Det var tomten och hans flygande getter. Vättarna darrade av rädsla och sprang omkring likt små myror långt nere på marken. Tomten kastade ner en pokémonboll fylld med lustgas, vilket fick resultatet att vättarna lade sig ner på marken och skrattade. Sedan dök tomten neråt med sina getter!

  Men det var en liten vätte som hade gått på toa när pokémonbollen träffade marken. Han hörde skratten inifrån skethuset och undrade vad det var frågan om. Så hörde han en duns. Och några bräkanden. Bräkanden... tänkte vätten. Var det inte tomtens renar som lät så? Hans första tanke var att den förbannade tomten var på språng igen. han hade hört många otrevliga berättelser om tomten som krossade vätteskallar, men hade aldrig varit med om det själv. Det är klart, han levde ju... Han hade lärt sig att vara rädd för dunsar då tomten ofta kom farande i sin vagn från luften och landade med en duns.

  Men det kunde ju vara getter också... tänkte vätten. Kanse har någon vättekompis dragit ett getspann. Ralf vred om låset till toadörren.

  Hur skulle den lilla vätten kunna veta att alla vättar av naturen är närsynta? Han hade ju aldrig förr träffat någon sort som haft bättre syn än de. Renar hade han sett på bild och en sådan var det inte som nu stod framför honom. Geten bräkte och vätteb började grina och sprang för sitt liv.

  - En stor get bräkte mig i ansiktet! skrek han. Undergången är nära!

  Tomten höjde sin hammare och talade:

  - Kära vättar, jag tror det skett ett missförstånd. Trots era brister och synfel vill jag sluta fred. Era huvuden är de bästa att slå in, det knastrar så härligt, men jag har börjat bli gammal. Jag är här för att begrava min hammare för all framtid och ta er med på en livslång semester till Mallorca!

  Vättarna skrek av glädje, tomten hoade och tillsammans flög de, dragna av Rudolf och hans gäng med flygande getter, ut i stora vida världen.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jon Järnfot Gyllenstig - 2 april 2014 21:22

Jag har en längre tid omedvetet väntat på rätt tillfälle. Lagt det på is, hållit mig lite i skymundan från mitt inre. Men idag kände jag att det börjar bli dags - dags att jaga rätt på Jon the Joyful. Han som bor inom mig, mitt livsglada, energirika ...

Av Jon Järnfot Gyllenstig - 10 februari 2014 21:19


1. Dåren. Spontan reaktion: Jag visste att de tre första korten skulle visa början av året fram till dags dato. Hade ingen aning om hur jag skulle tolka kortet förrän jag läste i häftet. 'Alla har en mer eller mindre galen sida, antingen kreativ elle...

Av Jon Järnfot Gyllenstig - 13 januari 2014 18:16

Jag drömde den här drömmen i höstas, några veckor in på första terminen av PA-programmet.   Jag var jagad. Först visste jag inte varför, men jag visste att De var efter mig. Jag sprang i en stad och kände mig vilse. Genom shoppingcenter och cafée...

Av Jon Järnfot Gyllenstig - 21 december 2013 23:12

Jag drömde att jag hade tre ormar som husdjur. Två av dem hade jag i ett litet kylskåp, den tredje lät jag kräla omkring och hade ingen större koll på. Av de ormar jag hade var den fria den som fick absolut mest uppmärksamhet, de andra tittade jag ba...

Av Jon Järnfot Gyllenstig - 21 september 2013 14:31

Sfinxen har svärdet och ryttaren är obeväpnad. Drottningen av Svärd är utom räckhåll. Jag borde ta vagnens tömmar, men om jag gör det snurrar lyckans hjul ur mina händer, vilket är högst paradoxalt. Och jag har aldrig haft tur på lyckohjul. Men om ja...

Presentation


Ankmossen är liten, men Gud är större

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27
28
29
30
31
<<< Maj 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Ankmossens mötesplats


Ovido - Quiz & Flashcards