Alla inlägg den 8 september 2011

Av Jon Järnfot Gyllenstig - 8 september 2011 15:24

Klockan 13.00 Torsdag eftermiddag kommer två nervösa reportrar från Brunnsvik ord sakta gående mot matsalen. Vi har blivit kontaktade av trenne ankor att diskutera deras villkor. De har i åratal uttryckt sitt missnöje över den magra mängden mat som finns att tillgå vid vattenbrynet. Nu har de sökt sig in till skolgården och kontaktat torsdagsbloggarna för att höja sina vacklande kvackanden i desperation. Och vi som går på denna röda skola tänker ju att alla ska med, så vi går dem till mötes utanför Brunnsviks matsal.

Det var med osäkra steg vi gick mot den annars så välkomnande matsalen.

Den äldsta ankan i sällskapet, den som för talan, vaggar bestämt fram till oss. Han presenterar sig som Torvald och nafsar oss lekfullt i tårna till hälsning. Hans båda vänner är lite avvaktande till en början och det är Torvald tar initiativet.

Ankan Torvald, i sina bästa år

"Vi är inte nöjda med vår mat," säger han. "Varför ska vi ankor inte kunna få samma mat som ni? Vi vill också komma in i matsalen!"

När vi påpekar att det ofta serveras kyckling och diskret frågar om de är kannibaler brusar Torvald upp och kallar oss rasister. "Likna inte oss med hönshjärnorna! Vi vill ha lagad mat två gånger om dagen varje dag, vi vill kunna variera vår kost! Vi hörde att det här var en skola som förespråkar jämlikhet, solidaritet och respekt, men ska det bara gälla er egen ras? Hör ni inte hur det låter?"

Vi inser vid det här laget att Torvald är ruskigt påläst om skolan och om mänsklig historia. Vi tvingas därför snabbt hitta en ny infallsvinkel. Istället för att låta den aggressivt bestämda ankan snöa in sig på rasism kastar reportrarna i hans ansikte frågan om ekonomi. Hur hade han tänkt betala för maten egentligen?

Torvald är uppenbarligen inte särskilt förtjust över just den frågan, mumlar någonting om fisk och att det säkert skulle kunna lösa sig, innan han efter en stunds stammande  byter ämne. "Den maten vi fick i natt var under all kritik. Den var ju för fasen skadlig!"

När vi ber Torvald utveckla vad han menar spottar han och fräser något om högljudda människor som slänger "Skräpmat" omkring sig till stackars oskyldiga ankor. "Jag själv är ju gammal och vis, men mina brorsöner här fick i sig både det ena och det andra..."

Här avbryts diskussionen av att en av brorsönerna ger ifrån sig ett högljutt rap. Vingligt kommer han vaggande emot oss med ögonen lätt skelande. Med ankmått mätt. "AAH, Gott som faan var det!" hickar han. "Jag och min bror var uppe hela natten och hade det jäääävligt fräääscht! Vi typ partajade med ett glatt gäng människor som var här på konferens och bara YEEEAAAH!! Typ Party Party hela natten och vi sjöng och vi dansade va?"

Torvald och hans två brorsöner

Torvald nyper efter honom, kallar honom ligist och ungdomsalkoholist och vänder sig ursäktande mot oss för att säga något i sina släktingars försvar. Men hans brorsöner ger inte upp och fortsätter prata om hur häftigt kvällen var."Vi sjöng och skrek hela natten, ända till klockan var två typ va! Och folk slängde burkar som innehöll häftigt vatten som liksom bara var sååå skitkul!"

Torvald tittar anklagande på oss. "Se här vad ni har gjort! Detta är ert fel! Nu är Magnus och Lasse två jävla fyllburkar. Jag har inte kunnat sova på hela natten på grund av ert 'häftiga vatten'.

Torvald blir bara argare och argare och vi känner att den här intervjun snart borde avslutas på ett snyggt sätt. Magnus och Lasse hoppar omkring och kallar Torvald  för torrboll, pelikan och andra hemska skällsord som skulle få blodet att koka i även den mest väluppfostrade anka. När så Lasse (Vi tror i alla fall att det var Lasse, men det kan ju varit Magnus också. Anka som anka...) nyper den äldre ankan i stjärten och skriker tjockis ser vi hur det svartnar för Torvalds ögon och ankornas talesperson jagar under vilda skrik ner sina bångstyriga, berusade brorsöner mot stranden. Och vi som hade tänkt bjuda på riskakor...



// Jag och Jonathan har suttit och knåpat ihop dagens inlägg. Detta är precis samma inlägg som ligger uppe på Brunnsviksbloggen, så jag tänkte tipsa er om den. http://brunnsviksblogg.wordpress.com/  Här kan ni läsa om vad som händer på Brunnsvik i veckorna, den uppdateras varje skoldag. God läsning!

Presentation


Ankmossen är liten, men Gud är större

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Ankmossens mötesplats


Ovido - Quiz & Flashcards